آبهای زیرزمینی قابل ترمیم است، روزنامه شیراز نوین
مشاور استاندار فارس با بیان اینکه کاهش برداشت از آبهای زیرزمینی باید با کنتورهای هوشمند مدیریت شود گفت: 20 درصد کاهش برداشت از سفرههای آب زیرزمینی، این منابع را ترمیم میکند.
دکتر عزتالله رئیسی اردکانی شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: سه هزار و 300میلیون مترمکعب آب توسط چاههای مجاز و غیرمجاز در اطراف دریاچه بختگان برداشت میشود، قطعاً اگر برداشت این حجم آب مهار شود تأثیر بسزایی در احیای این تالاب و دریاچه دارد.
متخصص هیدروژئولوژی و پژوهشگر دانشگاه شیراز افزود: کاهش برداشت 10 تا 20 درصدی از منابع آب زیرزمینی در اطراف دریاچه بختگان تحول بزرگی در سفرههای آب زیرزمینی به وجود میآورد.
رئیسی با اشاره به اینکه سالانه 600 تا 1200 میلیون مترمکعب آب از دریاچه بختگان تبخیر میشود گفت: تبخیر شدن آب از سطح این دریاچه لزوماً به منزله از دست رفتن آب نیست، همین تبخیرها باعث طراوت اقلیم در شهرستانهای نی ریز و استهبان میشد و باروری محصولات کشاورزی و باغهای منطقه را به دنبال داشت، در حالی که اکنون میبینیم انجیرستانهای شهرستان استهبان با صرف هزینه زیاد با تانکر سیار آبرسانی میشود.
وی به اثرات اقتصادی آبدار شدن بختگان هم اشاره کرد و گفت: فرود میلیونها پرنده مهاجر در اطراف دریاچه بختگان و انباشت فضولات پرندگان، حجم تبخیر از دریاچه و تغییر اقلیم شهرستانها و روستاهای اطراف اثرات اقتصادی زیادی بر رونق کشاورزی داشت.
این استاد دانشگاه شیراز گفت: با خشک شدن بختگان و شور شدن آبخوانها، آب این دریاچه حدود یک تا هفت کیلومتر وارد آبخوانها شده است که شورشدن آبهای زیرزمینی محصول کشاورزان را کم میکند، پژوهشهای دانشگاهی درباره اثرات اقتصادی احیای تالاب بختگان در دانشگاه شیراز صورت گرفته و نیاز است با تأمین اعتبار و بودجه این مطالعات و پژوهشها کاربردی شود.
رئیسی اضافه کرد: از اثرات نامطلوب خشکی این دریاچه این است که رسوبات جیوه در کف دریاچه بر جای میماند، این رسوبات از ورود پساب پتروشیمی شیراز ناشی میشود، آب دریاچه بختگان در آبخوانها وارد میشود و چه بسا این مواد خطرزای شیمیایی به محصولات کشاورزی منتقل و وارد چرخه زیستی شود.
مشاور استاندار فارس با تأکید بر اینکه مسئولان اجرایی باید بیشتر و بهتر به احیای دریاچهها و تالابهای استان بپردازند و حمایت کنند گفت: برای احیای تالاب ارژن 5 سال است طرح مطالعاتی تهیه و تصویب هم شده اما این طرح بودجه اجرایی ندارد.
رئیسی ادامه داد: احیای این تالابها تأثیر بسزایی در افزایش رضایتمندی جامعه دارد باید به مردم نشان داد که میتوانیم دریاچهها و تالابها را نجات دهیم.
دریاچه و تالاب بختگان، از دریاچههای ایران در استان فارس است که هماکنون کاملاً خشک شده است. این دریاچه زیستگاه زمستانه پرندگانی بود که از روسیه و دشتهای سیبری به ایران مهاجرت میکردند. در سالهای پربارش انواع فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آبچلیک، مرغابی و غاز در این منطقه فرود میآمدند و زمستانگذرانی میکردند. دریاچه بختگان، باعث افزایش رطوبت هوا میشد و به علت بلند بودن ارتفاع کوههای پیرامون شهرستان نیریز، رطوبت حاصله در هوای همان منطقه باقی میماند و باعث ثمردهی درختان انجیر، بادام، رز و زیتون در کوهها میشد که میتوان به نوعی آن را آبیاری مصنوعی کوهها نامید.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین