ازدواج در فارس ، روزنامه شیراز نوین
شیرازنوین- فرزاد وثوقی
farzad_vossoghi@yahoo.com
از فرصتهایگردشگری برای کسب درآمدهای ارزی میگوییم و اشتغالی که این فرصتها ایجاد میکنند را یادآور میشویم اما انگار اتفاقی در عمل نیفتاده و قرار نیست بیفتد. ما در بحث گردشگری نقشه راه بسیار مناسبی داشته و داریم و نیازی به تأخیر وتعلل در عمل نداریم اما چرخ اقتصاد دراین حوزه توأم با مغایرتهایی است که نمیچرخد.
چند روز پیش کتاب عروسی در فارس نوشته استاد ابوالقاسم فقیری که توسط انتشارات نوید شیراز منتشر شده را مورد توجه و بازخوانی قرار دادم. دراین کتاب نقشه راه گردشگری موجود است وآن استفاده از ظرفیتهای بالقوهای است که باید بالفعل شود..
این ظرفیتها نیازی به سرمایهگذاری آنچنانی و صرف اعتبارات دولتی ندارد بلکه بهرهگیری از آیین وسنتهای موجود در مناطق فارس است وچنان گسترده وباشکوه است که استاد فقیری درقالب کتابی 450 صفحهای بدان پرداخته است.
در این کتاب آیین ازدواج این سنت نبوی مورد توجه قرار گرفته است و بدون هیچ تأخیر وتعللی میتوان با پرداختن به همین سنت و احیای فرصتهایآن در قالب مباحث اقتصادی وایجاد میل درجوانان به رشد ومباحث عملی درآن دست یافت.
آیین ازدواج، آیینی است که در مسیرشادی و از همه مهمتر تحکیم بنیان خانواده و روابط اجتماعی متصل به آن گام برمیدارد. دراین کتاب به خصوصیتهای ویژه هر منطقه درفارس در مبحث ازدواج تأکید شده که هم حوزه اقتصاد را مورد توجه قرار میدهد وهم تحکیم روابط را.
در این کتاب شاید به 32 نقطه از فارس وآیین مرتبط با آن در مبحث ازدواج اشاره شده است. عروسی وسنتها در استهبان، ارسنجان، اقلید، ایزدخواست، آباده، عروسی در ایل باصری، عروسی در جهرم، عروسی در روستای چاه شرف لارستان، دهکویه لارستان، دوان، رونیز علیا، سروستان، سیفآبادسروستان، عروسیدرشیراز، علامرودشت، فیروزآباد، فیضآباد، سورمق آباده، در منطقه فامور، در روستای فامور، در بایگان فیروزآباد، عروسی در حومه فسا، در فدشکویه فسا، در ایل قشقایی، عروسی در کازرون، در کوهنجان، در کنارتخته، عروسی در گرگنای کازرون، در لارستان کهن، لامرد لارستان درممسنی و نیریز.
از اینکه فرصتهایگردشگری وجود دارد ومعلوم نیست چرا به هزار بهانه از آن طفره میرویم نیازمند واکاوی امور درحوزه سیاست هستیم. همان سیاستی که اقتصاد را به زانو درآورده و ازدواج را به سختترین کار ممکن در کشور تبدیل نموده است.
این روزها بازدید از مناطق روستایی و اعلام خبر از اجرای برخی طرحهایعمرانی در این مناطق را شاهدیم. طرح و برنامههایی که عموماً باعث کاهش روند مهاجرت وتولید اشتغال نشده است. دولتمردان اخیراً با شعار پرداخت تسهیلات به روستاییان برای ایجاد اشتغالخرد به میدان شعار آمدهاند و انتظار میرود این شعارها عملی واقتصاد به روستا توانبخشی شود.
اولین آسیبی که به اقتصاد کشور وارد شد وگویا اصلیترین ضربه بیتوجهی به تولیدات روستایی و ایجاد میل به مهاجرت به شهرها به هر دلیل بود. در واقع کاری کردیم که روستاها خالی از سکنه شوند و با خالی شدن روستاها تمامی سنتها وآداب و رسوم آنان نیز از بین رفت. حالا کاسه چه کنم بهدست گرفتهایم و با هزار وعده در قالب تسهیلات به دنبال باز گرداندن روستاییان به زادگاه خود هستیم . باید دید این فراخوان برای بازگشت، متوجه کدام گروه از روستاییان مهاجر است. شهرنشینانی که در گروههای سنی مختلف یا توانی برای بازگشت ندارند و یا تمایلی در وجودشان نیست.
نقطه سرخط - آیین ازدواج مهمترین پیوندی بوده که میتوانست به پایداری جمعیت روستایی منجر شود. حالا ازدواج یک غول بزرگ اقتصادی است که جوانان را زیر پاهای خود له کرده است.
دوری از ازدواج وتشکیل خانواده باعث بروز بسیاری آسیبهایاجتماعی است که برای حل وفصل آن جلسات بیحاصل بسیاری برگزار میشود و همین جلسات برای عدهای آب ونان شده تا با کشدار کردن قضیه منافع خود را دنبال کنند. حالا نه تنها باید مهاجرت از روستا به شهرهای بزرگ را دنبال کرد که باید مهاجرت از کشور به کشورهای دیگر را مورد باز بینی قرار داد. مهاجرتی که پیامها وپیامدهای بسیار مهمی را به دنبال دارد و همچنان بیتفاوت از کنارش میگذریم.
دولتیها ومجلسیان بدانند اعمال غلط روشهایاقتصادی سیاسی وفشار حاکم براقشار درحال فروپاشی بسیاری امور است که حتی باید به جنبههای اعتقادی آن توجه نمود. هرچند حرکتی دراین زمینه انجام نمیشود اما دولت ومجلس را به ساماندهی وضعیت موجود فرا میخوانیم.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین