مواد لازم برای 4 نفر
آرد 6 پیمانه
شیر به میزان لازم
روغن حیوانی 4 قاشق غذاخوری
خمیر مایه فوری 1 قاشق غذاخوری
نمک یک دوم قاشق غذاخوری
زرده تخممرغ 2 عدد
زردچوبه 1 قاشق غذاخوری
مواد میانی:
آرد 4 قاشق غذاخوری
کره 150 گرم
شیر 4 قاشق غذاخوری
زردچوبه 1 قاشق مرباخوری
نان کوکه یکی از انواع نان محلی و سنتی ایرانیه که طعم فوقالعادهای داره. با وجود این که نان محلی کوکه در هر یک از شهرهای ایران به روشی خاص تهیه میشه، اما بعضی از مواد اولیه اون مثل زردچوبه جزء جدا نشدنی این نان خوشمزه اس که طعم اون رو بینظیر میکنه. در بعضی از شهرها نان کوکه رو به شکل ساده و بعضیها به شکل تو پر درست میکنن. یکی از معروفترین شهرهایی که به پخت نان کوکه معروفه، شهر تبریزه. در این مطلب دو روش ساده برای درست کردن نان کوکه رو بهتون آموزش میدیم؛ در روش اول داخل نان کوکه با کره، آرد، شیر و یه سری مواد دیگه پر میشه که طعم فوقالعادهای داره. روش دوم کمی سادهتر از روش اوله و در اون نان کوکه به شکل ساده و بدون مواد میانی پخته میشه. طعم نان کوکه میز مثل سایر نانهایخانگی طعم بینظیری داره و میشه اون رو به عنوان یک نان صبحانه مقوی و سالم در نظر گرفت. نان کوکه هم مانند بسیاری از نانهایسنتی ایرانی از جمله نان فطیر محلی با شیر درست و میشه و بسیار پر خاصیته. اگرچه محلیها غالبا نان کوکه رو داخل تنورهای سنتی خودشون درست میکنن، ولی شما برای درست کردن این نان خوشمزه نیازی به تنور نداشته و با فر هم میتونید اون رو به خوبی بپزید. تزیین نان کوک به سلیقه شما بستگی داره؛ میتونید این نان خوشمزه رو به شکل ساده درست کرده و یا با کنجد، گردوی خرد شده، پسته و یا دانههایسیاه خرفه تزیین کنید تا ظاهری زیباتر داشتهباشد. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید، طرز تهیه نان کوکه خونگی رو به دو روش ساده یاد بگیرید و این نون بینظیر رو در کمترین زمان ممکن بپزید و نوش جان کنید. نکات کلیدی و ترفندهای پخت نان کوکه رو در انتهای مطلب از دست ندهید!
طرز تهیه
روش اول: نان کوکه با لایه میانی
۱- خمیر مایه، آرد، زردچوبه و نمک را داخل کاسه ریخته و با هم مخلوط کنید.
۲- روغن را کمی گرم کنید تا به صورت مایع درآید. سپس آن را به سایر مواد اضافه کنید. شیر را نیز کم کم داخل کاسه بریزید تا زمانی که خمیر به دست نچسبد. کمی خمیر را ورز دهید تا یکدست شود.
۳- روی خمیر کمی آرد بپاشید، آن را با نایلون و بعد با حوله تمیز بپوشانید. حدود 30 دقیقه به خمیر استراحت میدهیم.
۴- بعد از ۳۰ دقیقه، روی سطحی صاف کمی آرد بپاشید، چانههایی به اندازه پرتقال از خمیر بردارید و به صورت دایره با وردنه باز کنید.
۵- کمی از مواد میانی (که در ادامه توضیح داده شده) را در یک سمت خمیر بریزید. سپس خمیر را از وسط تا بزنید، دور تا دور آن را با انگشت به هم بچسبانید و به آن شکل دهید. روی خمیر را با زرده تخممرغ رومال کنید.
۶- کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و کمی چرب کنید. خمیر را روی سینی فر پهن کرده و آن را حدود 40 الی 50 دقیقه داخل فر گرم شده در دمای 160 درجه سانتیگراد قرار دهید تا بپزد.
برای درست کردن مواد میانی نان کوکه، کره را آب کنید، زردچوبه را به آن بیفزایید. سپس آرد را به آنها اضافه کرده و همه مواد را با حرارت ملایم تفت دهید تا زمانی که خامی آرد گرفته شود. در انتها شیر را به آنها اضافه کنید.
روش دوم: نان کوکه ساده
آرد ۳ تا 4 پیمانه
شیر به مقدار لازم
روغن ۱ ملاقه کوچک
شکر به مقدار دلخواه
زنجبیل یک قاشق غذاخوری
خمیر مایه ۱ قاشق غذاخوری
بکینگ پودر ۱ قاشق غذاخوری
نمک یک دوم قاشق چایخوری
کنجد و گردو برای تزئین
۱- ابتدا آرد، شکر، بکینگپودر، نمک و زنجبیل را در کاسهای بریزید و پس از مخلوط کردن با هم، آنها را ۲ بار الک کنید.
۲- روغن و خمیر مایه را به مخلوط آرد افزوده و هم بزنید تا همه مواد با هم ترکیب شوند.
۳- در این مرحله، شیر را کم کم اضافه نمایید و با سایر مواد مخلوط کنید تا خمیر نان کوکه به دست آید. شیر را تا زمانی که خمیر به دست نچسبد به آن اضافه کنید و ورز دهید.
۴- روی خمیر را با پلاستیک بپوشانید و به مدت ۲ ساعت در جای گرم قرار دهید تا حجم آن دو برابر شود.
۵- فر را با دمای 160 درجه سانتی گراد گرم کنید.، ته قالب گرد تفلون را کمی چرب کنید و کنار بگذارید.
۶- خمیر را با کمک وردنه باز کرده، آن را به شکل دایره درست کرده و ته قابلمه پهن کنید.
۷- زرده تخممرغ را با چنگال یا همزن دستی خوب هم بزنید تا کف کند، سپس آن را با قلمو روی خمیر رومال کنید و کنجد بپاشید.
۸- قالب را به مدت 30 الی 40 دقیقه داخل فر قرار دهید تا نان کوکه پخته و طلایی رنگ شود.
۹- نان کوکه آماده است.
نکات کلیدی
- بهتر است برای جلوگیری از خشک شدن نان کوکه، هنگام پخت نان در فر، یک کاسه آب در کنار خمیر قرار دهید.
- اگر قصد دارید نان کوکه را شیرین درست کنید، میتوانید به مواد میانی آن کمی شکر (حدود ۵ قاشق) اضافه کنید.
- به دلخواه میتوانید زنجبیل را از مواد اولیه نان کوکه حذف و به جای آن زعفران را جایگزین کنید.
- برای تزیین نان کوکه، علاوه بر کنجد میتوانید از انواع مغز خرد شده و یا خرفه استفاده کنید.
- در روش اول میتوانید مغزهای دلخواه خود مانند گردوی خرد شده و یا پودر پسته را نیز به مواد میانی نان کوکه اضافه کنید.
- پیش از استفاده از آرد و اضافه کردن آن به سایر مواد، حتماً آن را دو بار الک کنید.
- بهترین آرد برای طرز تهیه نان کوکه، آرد سنگک است.
- علاوه بر صبحانه، نان کوکه را میتوانید به عنوان یک میان وعده سالم به همراه عسل و یا پنیر میل کنید.