شکست کرونا پشت خاکریز همدلی، روزنامه شیراز نوین
سعیدرضا امیرآبادی- گروه گزارش
amirabadi_shznvn@yahoo.com
اشاره:
محدودیتهای کرونایی برای یک هفته دیگر در شیراز تمدید شده و اهالی فارس برای مقابله با بیماری کووید 19 یکدل و یک جان شده اند. اصناف با همه مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکنند به استقبال محدودیتها رفته اند و شمار افرادی که در مکانهای عمومی از ماسک استفاده نمیکنند، انگشت شمار است. اگرچه هنوز فاصله گذاری اجتماعی به صورت کامل رعایت نمیشود، با این حال بسیاری از مردم به اهمیت آن پی برده و رعایت پروتکلهای بهداشتی را به صورت جدی در دستور کار قرار داده اند. با همه این تلاشها ویروس چینی همچنان در میان و کودکان و میانسالان و سالمندان قربانی گرفته و رخت ماتم و عزا بر تن مردم رنجور ایران میپوشاند. در واقع کرونا با گذشت ایام وحشی تر و کشنده تر شده است و به موازات آن باید سطح پروتکلهای مراقبتی را افزایش داد. در حالی که عموم جامعه به محدودیتهای اصناف و ترددهای شبانه احترام میگذارند، هنوز درصد ناچیزی هستند که به اهمیت رعایت پروتکلها پی نبرده و ابتلای آنها به ویروس مرگبار به معنای درگیری همه اطرافیان و افزایش سرانه مرگ و میر در جامعه است. متأسفانه غفلت این درصد تک رقمی از جامعه به بروز بحرانهای بزرگ میانجامد و این وظیفه دستگاههای نظارتی است که به منظور حفظ جان مردم با قانون شکنان با شدت بیشتری برخورد کنند. این برخورد قهرآمیز میتواند اعمال جریمههای مالی برای هنجارشکنان و پلمب واحدهای صنفی متخلف باشد. البته در کنار آن باید اهتمام بیشتری هم در زمینه فرهنگسازی اتخاذ کرد و با گسترش آگاهی در بطن جامعه، در شاهراه افزایش دانایی قدم نهاد. با قدم زدن شهروندان در محور خردمندی شاهد رشد سرانه فرهنگ عمومی جامعه خواهیم بود و در پی آن قانون گریزی و هنجارشکنی به شکل تأمل برانگیزی کاهش خواهد یافت. این روزها کرونا همچنان در فارس قربانی میگیرد اما شیب مرگ و میر ناشی از بیماری کووید 19 با شیب بسیار ملایمی در حال کاهش است. این موفقیت اندک که میتواند آبستن دستاوردهای بزرگی باشد، در پی دو تصمیم بزرگ و سرنوشت ساز حاصل شده است. اول آنکه مردم فرهنگ مدار فارس در پایتخت فرهنگی ایران به الزام رعایت پروتکلهای بهداشتی پی برده اند و دوم آنکه سیاستهای نماینده دولت در استان چاره ساز بوده است. در این میان سیاست گذاری دولت منحصر به بخش درمان نمیشود. بلکه این ویروس مهلک تیر خلاص را بر پیکر کم رمق بسیاری از اقشار فرودست جامعه با بی رحمی شلیک کرده و سفرههای حقیر آنها خالی تر از دیروز شده است. به همین دلیل از دولتمردان فارس انتظار میرود به همان اندازه که کارنامه مقبولی در مهار بیماری نسبت به سرانه ابتلای کشوری داشته اند، در جبهه معیشتی نیز با اقتدار وارد شوند. امید میرود وضعیت استان فارس در آینده نزدیک از دایره بحرانی سرخ به سوی افقهای سپید حرکت کند و تلاشهای کادر درمان و مردم و سیاست گذاران به بار نشیند.
پرچم فارس بر قله ایران
معاون کل وزیر بهداشت گفت: استان فارس در زمینه کاهش آمار ابتلا به کرونا در زمره بهترینهای کشور قرار میگیرد. ایرج حریرچی با بیان اینکه فارس از ابتدای شیوع کرونا کارنامه مثبتی در زمینه کنترل شیوع بیماری داشته، خاطر نشان کرد: تست کرونا در استان فارس دو برابر متوسط کشوری است و باید عملکرد استانداری و سایر دستگاههایی که در این زمینه به فرهنگ سازی پرداخته در جبهه مقدم خط درمان بوده اند به عنوان الگویی برای سراسر کشور مد نظر قرار گیرد. وی سلسله اقدامات آگاهی بخشی و فراوانی تستهای انجام شده را دلیل پیشتازی فارس در مهار کرونا ارزیابی کرد و بیان داشت: در استان فارس بیماران در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده شده و تحت قرنطینه و درمان قرار گرفتند و به همین دلیل شاهد تهاجم وسیع بیماری نسبت به دیگر مناطق کشور نبوده ایم. معاون کل وزیر بهداشت جانفشانی و زحمات شبانه روزی پرستاران و پزشکان را از دیگر علتهای موفقیت استان فارس در این زمینه برشمرد و ادامه داد: با برنامه ریزیهای اصولی، توجه به موضوع فاصله گذاری اجتماعی، شناسایی بیماران، افراد در تماس با آنان و ایزوله کردن افراد مشکوک، فارس در ردیف استانهای دارای شیوع پایین قرار گرفته است.حریرچی اظهار کرد: تا زمانی که حتی یک بیمار مبتلا به کروناویروس در کشور وجود دارد، مبارزه با این بیماری به پایان نمیرسد و تا زمان ساخت واکسن و شناخت درمان این بیماری، این خطر جدی وجود دارد.
حمایت از مردم در کشاکش کرونا
در جبهه رویارویی با بیماری کرونا فقط با ماهیت بیماری روبهرو نیستیم؛ بلکه ویروس چینی به همه لایههای اقتصادی و اجتماعی زندگی مردم رسوخ کرده و آن را تحت تأثیر قرار داده است. استاندار فارس با اشاره به اینکه در شرایط همه گیری بیماری کرونا و فشار ناشی از تحریمها انتظار داریم تأمین، توزیع، نظارت و قیمت گذاری کالاها در همه سطوح دقت و جدیت صورت گیرد تا گوشه ای از سختیهای مردم کاهش یابد، گفت: در شرایط سخت ناشی از این بیماری کووید 19 باید خودمان به یکدیگر رحم کنیم و اگر سود و ضرری وجود دارد باید میان همه مردم تقسیم شود.
عنایت الله رحیمی با بیان اینکه دولت نهایت تلاش خود را برای تخصیص ارز دولتی مورد نیاز برخی کالای ضروری به کار گرفته است، ادامه داد: اقتصاد کشور تحت تأثیر کرونا و تحریمها قرار دارد و در این شرایط باید همه دستگاههای مسئول به صورت جدی پای کار بیایند و بازرسیها تا حصول نتیجه باید پیگیری شود.
شکست کرونا با فرهنگسازی
در بحبوحه نبرد مردم با بیماری کرونا، دستگاه فرهنگ فارس هم کارنامه مقبولی در زمینه اطلاع رسانی و ارائه خدمات حمایتی به هنرمندان وفرهنگوران به عنوان یکی از اقشار آسیب پذیر در دوران پاندمی کرونا داشته است. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در این زمینه به خبرنگار شیرازنوین گفت: با فرهنگ سازی آموزشی، میتوان کرونا در استان فارس را شکست داد.صابر سهرابی افزود: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، از روزهای آغازین همهگیری بیماری کرونا، با همکاری هنرمندان و فرهنگوران گامهای بلندی را در راستای آموزش و فرهنگسازی عمومی برای پیشگیری از بیماری کرونا برداشت و تولیدات نمایشی و هنری بسیاری را در این زمینه داشت که بارها بازنشر شد.
وی افزود: موضوع اصلی همه رویدادهای دهه فرهنگ فارس را به موضوع کرونا اختصاص دادیم که امید است از این رهگذر هم هنرمندان و فرهنگوران خود آشنایی لازم را پیدا کنند و هم با تولید محتواهای هنری جذاب، برای فرهنگسازی و آموزش عمومی، در کنار کادر درمان، به مبارزه با این بیماری بپردازند.
سهرابی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ۲۰۰ میلیارد تسهیلات دولتی بر اصحاب فرهنگ و هنر در روزهای همهگیری بیماری کرونا در نظر گرفته شده است. با توجه به بیماری کرونا و خسارتهایی که به کسب و کارها وارد شده است، این اداره کل گزارش خسارتهای وارده به کسب و کارهای فرهنگی و هنری را تدوین و به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استانداری ارسال نمود و همچنان در حال پیگیری جهت جذب کمکها به این کسب و کارها هستیم.
یکی از این موارد جذب تسهیلاتی با سود بازپرداخت کم است که امید داریم هرچه زودتر به نتیجه برسد.این مقام مسئول افزود: متأسفانه صدمات ناشی از همه گیری ویروس کرونا پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را به دنبال داشته و اکثر هنرمندان و اهالی فرهنگ و ادب فاقد درآمد ثابت و امنیت شغلی هستند و وضعیت موجود، موجب بیکاری و مشکلات معیشتی برخی اهالی فرهنگ، هنر ورسانه شده است.
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد فارس گفت: با توجه به خسارتهای کرونا در زمینههای فرهنگ و هنر، دولت همچون دیگر زمینههای اقتصادی از این حوزه نیز پشتیبانی نمود و همه رشتههای فرهنگی و هنری شامل تسهیلات کرونا شد. سهرابی گفت: در استان فارس تا امروز یک هزار و 96 پرونده برای دریافت این تسهیلات تشکیل شده که تاکنون نزدیک به 70 درصد آن پرداخت گردیده است. دیگر پروندهها نیز پس از تکمیل به بانک فرستاده شده و روند بانکی خود را برای دریافت این تسهیلات میگذرانند. وی در همین رابطه ادامه داد: وامهای 12 درصدی 15 تا 16 میلیون تومانی بدون ضامن نیز از دیگر کمکهای دولتی به آموزشگاههای آزاد هنری، مؤسسات فرهنگی و هنری، هنرمندان و فرهنگورانی که از آغاز همهگیری بیماری کرونا دچار آسیب شدهاند، بود که پروندههای درخواستکنندگان این وامها نیز به بانک فرستاده شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در انتها افزود: 200 میلیارد تومان دیگر هم به صورت بلاعوض برای هنرمندانی که در تنگنای مالی قرار دارند در نظر گرفته شده تا پس از شناسایی و بررسیهای لازم، پرداخت شود. پیگیریها و مذاکراتی برای مسکن اصحاب رسانه، را با مسکن و شهرسازی انجام دادیم که ویژگی این طرح به زودی اعلام خواهد شد.
مدیریت بیماری در شرایط تحریم
در ادامه راهکارهایی که برای مقابله با کرونا در دستور کار قرار دارد، جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مقابله با کرونا از تمدید محدودیتهای کرونایی در شیراز و ۱۰ شهرستان دیگر فارس خبر داد.
عبدالرضا قاسم پور با اشاره به وضعیت محدودیتها و وضعیت قرمز در فارس، گفت: طرح جامع محدودیتهای کرونایی از یکم آذر به مدت ۲ هفته در استان فارس آغاز شده که بر اساس تصمیم گیری جلسه روز سهشنبه ستاد ملی مقابله با کرونا، اعمال این محدودیتها در شیراز و ۱۰ شهر قرمز فارس به مدت یک هفته دیگر تمدید شد. او افزود: این محدودیتها در شهرهای جهرم، خرامه، خفر، داراب، سپیدان، قیر و کارزین، کازرون، گراش، ممسنی و نی ریز اجرا خواهد شد. قاسم پور با بیان اینکه محدودیتهای تمدید شده از شنبه ۱۵ آذر اعمال میشود، تصریح کرد: در این طرح کسب و کارهای غیرضروری تعطیل هستند و محدودیتها و ممنوعیتها در پنج بخش اداری، اصناف و تجاری، آموزشی، فرهنگی اجتماعی و ترددها اجرا میشود. جانشین استاندار فارس ضمن تقدیر و تشکر از همشهریان برای رعایت دستورالعملهای بهداشتی گفت: وضعیت مابقی شهرهای استان، نارنجی و زرد است. معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری فارس در این زمینه به خبرنگار شیرازنوین گفت: نقش کادر درمان در کنترل شیوع بیماری در حدود 30 درصد است و 70 درصد تصمیم گیریها بر دوش مسئولان حکومتی است که باید با اتخاذ تدابیر ویژه مانع از شیوع بیشتر بیماری شوند.
عبدالرضا قاسمپور با تقدیر از فداکاریهای پزشکان، پرستاران و همه زحمتکشان این عرصه خاطر نشان کرد: در این چند ماه شاهد جان فشانیهای فداکارانه کادر درمان بودیم که با تلاشهای شبانه روزی توانستند درصد قابل ملاحظه ای از بیماران را در پناه لطف پروردگار شفا دهند. بنابراین اگر ما قدردان ایثارگریهای خانوادههای شهدای سلامت و تمامی کادر درمان هسیتم باید پروتکلهای بهداشتی را با جدیت بیشتری رعایت کنیم. وی با اشاره به وضع محدودیتهای در استان گفت: به منظور مقابله با گسترش بیماری نظارتها بر بخشهای دولتی و خصوصی و اصناف روز به روز جدی تر میشود. انتظار داریم تمامی اقشار جامعه همکاری بیشتری برای کنترل بیماری داشته باشند تا این وضعیت را پشت سرگذاشته و به شرایط مطلوب تری نزدیک شویم. مزیت استان فارس این است که وحدت و هماهنگی خوبی میان ادارات و دستگاههای اجرایی استان برقرار است که کمکهای شایان توجهی به بهبود شرایط استان در زمینه شیوع بیماری میکند.
معاون استاندار فارس در ادامه تصریح کرد: از همان روزهای اول فراگیری بحران کرونا، دانشگاه علوم پزشکی، شهرداری فرمانداری بخشداران دهداران و همه ارکان جامعه برای کنترل بیماری بسیج شدند و اکنون با توجه به خستگی و فرسودگی کادر بهداشت و درمان باید به صورت جدی تری در جبهه پیشگیری از ابتلا به فعالیت پرداخت. نمایندگان دولت در استان فارس هم همیشه قدردان فعالیتهای خستگی ناپدیر و فداکارانه کادر درمان بوده و هستند. قاسم پور در ادامه گفتوگو با شیرازنوین گفت: کشور ایران در شرایط سخت تحریمهای ناجوانمردانه قرار دارد و جنایتهای زیادی از سوی دنیای کفر و استکبار جهانی بر ما تحمیل میشود که باعث شده دولت در تنگناهای شدید مالی قرار گیرد. با این حال اولویت اول دولت حفاظت و ارتقای سلامتی مردم است. در همین زمینه یکی از برنامههایی که از ابتدای شیوع کرونا دنبال کردیم جلب مشارکتهای خیرین و سمنها بود تا با بهره برداری از ظرفیتهای آنان به مقابله با مشکلات بپردازیم. این مقام مسئول با اشاره تمهیدات استانداری فارس در زمینه مقابله با کووید 19 خاطرنشان کرد: از ابتدای کار سناریوهای مختلفی را پیش بینی کرده بودیم. در روزهای اولیه ای که نشانههای این بیماری مهلک در چین مشاهده شد و هنوز هیچ بیمار کرونایی در کشور نداشتیم، جلسات متعددی در شورای تأمین، ستاد مبارزه با کرونا، کمیته بحران دانشگاه با مدیریت استانداری فارس داشتیم و 4 سناریو برای مقابله با بحران اندیشیده شده بود.
غفلت دیروز، تاوان امروز
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس در این زمینه گفت: پیام مشخص اعمال محدودیتها برای مقابله با کرونا این است که اگر دستورالعملها رعایت میشد، امروز شاهد این محدودیتها نبودیم.
سید احمد احمدیزاده با اشاره به اینکه استان فارس، در حوزه اطلاعرسانی برای مقابله با کرونا بسیار خوب عمل کرده است، اظهار داشت: روابط عمومی دستگاهها و ادارات باید بهمنظور تولید محتوای جذاب درباره مقابله با کرونا با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی، بیش از پیش فعالیت کنند. وی با بیان اینکه گردهماییهای خانوادگی نقش زیادی در گسترش بیماری دارند، افزود: باید برای کاستن از دورهمی خانوادگی تدبیری اندیشید.معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس همچنین به مشارکت نیکوکاران در حوزه معیشتی اشاره کرد و گفت: در ۹ ماه گذشته با همکاری نهادهای مختلف و مشارکت خیرین، در مرحله اول کمکهای مؤمنانه ۳۲۰ میلیارد تومان و یک میلیون و ۲۰۰ هزار بسته معیشتی و در مرحله دوم ۲۲۰ میلیارد تومان و ۸۰۰ هزار بسته معیشتی در میان گروههای آسیبپذیر و کمبرخوردار فارس توزیع شده است.
مدیریت هوشمند برای مهار ویروس
مجموعه شهرداری شیراز هم به موازات دستگاههای دیگر از ابتدای شیوع کرونا حضور گسترده ای در میدان پیشگیری داشته است. معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز در این زمینه به خبرنگار شیرازنوین گفت: طرح مدیریت هوشمند تردد در شیراز در زمان محدودیتهای کرونایی اجرا میشود.
مسعود طهماسبی با اشاره به اینکه ایجاد بستر مناسب برای نظارت پلیس و کمک به سلامت شهروندان تأثیر مثبتی در مهار کرونا و ایمنی جامعه خواهد داشت افزود: بر این اساس و مطابق با مصوبه ستاد ملی مبازره با بیماری کرونا، تردد وسایل نقلیه در ساعات 21 تا 4 صبح از طریق دوربینهای موجود در سطح شهر شناسایی میشود و اعمال قانون از سوی پلیس راهور صورت میپذیرد. وی با بیان اینکه طرح مدیریت هوشمند تردد ویژه محدودیتهای کرونایی با هدف ایجاد بستر مناسب برای نظارت پلیس و کمک به سلامت شهروندان در شیراز اجرا شده و تا پایان محدودیتها، ادامه دارد، خاطرنشان کرد: هدف از اجرای این پروژه اعمال قانون نیست؛ بلکه مهمترین هدف آن ایجاد محدودیت و کمک به سلامت عمومی جامعه و شهروندان گرامی میباشد. باید کلیه جامعه به این درک مشترک برسند که برای سلامتی خود و عزیزانمان باید در خانه بمانیم و از ترددهای غیر ضرور بپرهیزیم.
یاریرسانی در کشاکش بحران
خوشبختانه اهالی فرهنگمدار فارس در همه زمینهها بلوغ فکری و انسان دوستی خود را به رخ کشیده و به یاری یکدیگر میشتابند. در همین زمینه مدیرکل انتقال خون فارس از اهدای پلاسما توسط بهبودیافتگان کرونا در شیراز به منظور کمک به درمان مبتلایان به کووید ۱۹ خبر داد. مسعود ترابی با بیان اینکه از اردیبهشت ماه امسال تاکنون بهبودیافتگان کرونا ۴۴۵ واحد پلاسما به سازمان انتقال خون فارس اهدا کردند، گفت: بیش از ۸۰ درصد از پلاسمای اهدایی بهبودیافتگان کرونا بین بیمارستانها و مراکز درمانی استان توزیع شده است. وی افزود: در پایگاه انتقال خون نمازی شیراز با بهره مندی از فناوری پیشرفته، امکان جمع آوری پلاسمای خون بهبود یافتگان کرونا فراهم شده است. به گفته مدیرکل انتقال خون فارس، در حال حاضر پلاسمای خون بهبودیافتگان کرونا به عنوان یک روش درمان این بیماری در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و تمام بهبود یافتگان ۱۸ تا ۶۵ سال کرونا، به جز بانوانی که سابقه بارداری یا سقط جنین دارند، میتوانند ۲۸ روز پس از بهبودی نسبت به اهدا پلاسمای خون خود اقدام کنند.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین