تــــورم سنــــــگین، روزنامه شیراز نوین
حسین فرزانه- گروه گزارش
تورم در کشور از مهرماه اندک اندک در حال کاهش است. این را آمارهای بانک مرکزی میگوید. در جدیدترین گزارش منتشر شده نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به بهمن ماه ۱۴۰۰ به عدد 41.4 درصد رسید. این عدد نسبت به تورم دی ماه، کاهش یک درصدی را نشان میدهد. با این وجود اما هنوز 24 استان از جمله فارس تورمی بیش از میانگین کشور را تجربه میکنند. بر این اساس نرخ تورم 12ماهه این استان منتهی به بهمن ماه با کاهش حدود 2 درصدی به 42.8 رسیده و فارس در رتبه هجدهم استانهای با تورم بالا قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، نرخ تورم شهری نیز در کشور نسبت به ماه پیش کاهشی است. نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به بهمن ماه ۱۴۰۰ برای خانوارهای شهری به عدد ۴۰٫۸ درصد رسید که در استان فارس این نرخ با کاهش 1.6 درصدی به 41.2 درصد رسید.
تورم خانوارهای روستایی نیز در بهمن ماه اندکی کاهش یافت. بر اساس گزارش بانک مرکزی، نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به بهمن ماه ۱۴۰۰ برای خانوارهای روستایی با 1.6 درصد کاهش به عدد ۴۴٫۲ درصد رسید. خانوارهای روستایی در فارس به نسبت خانوارهای شهری اصلاً حال و روز خوبی ندارند. با آنکه نرخ تورم نسبت به ماه گذشته 2 درصد کاهش یافته، اما نرخ 48.4 هزینههای سنگینی را به ساکنان روستاهای فارس تحمیل میکند که از این حیث استان رتبه سوم کشوری را دارد.
در این بین، نکته بسیار مهم، عجیب و نگران کننده، شکاف زیاد تورم در نقاط شهری و روستایی استان فارس است. معمولاً در طول نیم قرن گذشته که تورم مهمان همیشگی سفرههای ایرانیان بوده، تورم روستایی به میزان ملموسی از تورم شهری کمتر بوده است؛ اما برای سومین بار در دهه 90، یک بار در سال 92، مرتبه دوم در سال 97 و اکنون در سال 1400 تورم روستایی به طور معناداری از تورم شهری پیشی گرفته است. مقایسه جداول منتشر شده در گزارش بانک مرکزی نشان میدهد، نقاط روستایی استان فارس 7 درصد بیشتر از نقاط شهری تورم را تحمل میکنند که از این حیث در کشور رکورددار است.
این پیشتازی غیر قابل باور در حالی است که دولت به گفته خودش بیشترین حمایتها را در طول سالیان گذشته از روستاییان داشته است. فارغ از اینکه این حمایتها چرا مؤثر واقع نشدند، باید پذیرفت روستاها دیگر مثل سابق نیازها و کالاهای ضروری خود را تولید نمیکنند و بسیاری از نیازهای خود را از شهرها وارد میکنند. علاوه بر این، وقتی کالاهای ضروری مانند مواد خوراکی و دارو گران میشود دیگر تورم روستایی و شهری نمیشناسد!
برخی اقتصاددانان بر این باورند که نبود فروشگاههای متنوع، فروشگاههای زنجیره ای و با انواع تخفیفها و انواع بازارها، عدم دخالت مقامات دولتی در تنظیم بازار، بالا بودن هزینه حمل و نقل و توزیع کالا سبب شده است تا تورم روستایی در ارتفاع بالاتری نسبت به تورم شهری بایستد. این در حالی است که سالهاست که همه ظرفیت کشور برای بهبود فعالیتهای تولیدی بسیج شده اند؛ واردات هزاران قلم کالا ممنوع شده و تعرفه واردات بسیاری از کالاها افزایش یافته، ارز یارانه ای برای تهیه ماشینآلات و مواد اولیه تخصیص داده شده، تسهیلات ارزان در اختیار سرمایه گذاران و تولیدکنندگان قرار گرفته و چندین اقدام مؤثر دیگر... اما تورم دست بردار نیست. خصوصاً اینکه گلوی روستاییان را حالا محکم تر از قبل میفشارد.
ماجرا وقتی دردناک تر میشود که طبق آمار بیش از 40 درصد افراد تحت پوشش کمیته امداد استان فارس را روستاییان تشکیل میدهند. البته در برخی شهرستانهای جنوبی، آمار بسیار بیشتر است و در شهرستانی مانند فراشبند حتی به 60 درصد هم میرسد. آیا جعفر ابراهیمی (شاهد) امروز هم حاضر است شعر «خوشا به حالت ای روستایی» را بسراید؟!
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین