فواید هویج بخارپز و خواص هویج پخته، روزنامه شیراز نوین
مصرف هویج، خواص و فواید بسیار زیادی برای سلامتی و بهخصوص در سلامتی چشمها دارد و میتوانید آن را بهصورت خام یا پخته شده استفاده کنید.
به گزارش نمناک، با خوردن هویج، می توانید مقدار مواد مغذی توصیه شده روزانه از میوهها و سبزیجات را بهدست آورید. هویج حاوی مواد مغذی مفید است، اما برخی از روشهای آشپزی، مانند جوشیدن طولانی منجر به از دست رفتن مواد مغذی می شود. بخارپز کردن هویج، از فرآیند از دست رفتن مواد مغذی جلوگیری میکند و به شما این امکان را میدهد که از بافت هویج پختهشده بدون از دست رفتن ارزش غذایی سبزیجات لذت ببرید.
خواص، ویتامینها و ارزش غذایی هویج پخته:
مواد مغذی پایه
یک فنجان هویج خردشده خام، حاوی 52 کالری، 31 گرم چربی است، در حالی که یک فنجان هویج آبپزشده در آب بدون هیچ نمک اضافه 55 کالری، 28 گرم چربی دارد. خوردن یک فنجان هویج خام یا پختهشده به شما کمتر از 3 درصد کالری میدهد، در صورتی که رژیم غذایی 2000 کالری را دنبال کنید. هویج خام همچنین 1.2 گرم پروتئین، 12.3 گرم کربوهیدرات و 3.6 گرم فیبر رژیمی دارد. هویج پخته، حاوی همین مقدار پروتئین، کمی بیشتر کربوهیدرات و 4.7 گرم فیبر است.
ویتامین A هویج بخارپز
یکی از مزایای خوردن هویج بخارپز، ویتامین A است و هویجها حاوی مقادیر نسبتاً زیادی از بتاکاروتن هستند، رنگدانهای که رنگ نارنجی را به هویج می دهد. بدن، بتاکاروتن را به ویتامین A فعال بیولوژیکی تبدیل میکند و از این ویتامین برای حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن، پوست، مو و چشمها استفاده میکند. مطابق با تحقیقات مؤسسه لینوس پاولینگ، هر فنجان هویج بخارپزشده حاوی بیش از 21 هزار ویتامین A است.
پتاسیم هویج بخارپز
هویج بخارپزشده نیز بهخاطر محتوای پتاسیم برای سلامتی مفید است. پتاسیم یکی از سه ماده معدنی است که نقش اصلی در ایمپالسهای عصبی دارد و خوردن پتاسیم کافی، باعث تسهیل ارتباطات عصبی میشود. این ماده معدنی، نقش مهمی در عملکرد ماهیچه دارد و به جلوگیری از ضعف ماهیچه و درد شکم که بهخاطر کمبود پتاسیم رخ میدهد، کمک میکند. براساس گزارش مؤسسه لینوس پاولینگ، مردان و زنان باید روزانه 4،700 میلیگرم پتاسیم مصرف کنند. یک فنجان هویج بخارپز، حاوی 410 میلیگرم پتاسیم و تقریباً 9 درصد از مصرف توصیه شده روزانه است.
ویتامین K هویج بخارپز
خوردن هویج بخارپزشده باعث افزایش مصرف ویتامین K میشود و به سلامتی کمک میکند. این ماده مغذی بهعنوان مولکول علامتدهی در بدن عمل می کند، که با پلاکتها، سلولهای خونی کوچک مسئول لخته شدن خون ارتباط دارد. وقتی دچار جراحت میشوید، ویتامین K در سیستم، سیگنال مولکولی می فرستد که باعث ایجاد لخته خونی برای جلوگیری از خونریزی شدید میشود. فقدان ویتامین K، از تشکیل لخته خونی مناسب جلوگیری میکند و باعث افزایش خطر کبودی خودبهخودی یا کاهش چشمگیر خون پس از آسیب میشود. طبق گفته مرکز پزشکی مریلند، یک فنجان هویج بخارپز، حاوی حدود 17 میلیگرم ویتامین K و 14 درصد مقدار توصیهشده روزانه برای مردان یا 19 درصد از مصرف توصیهشده برای زنان است.
مواد معدنی هویج
مقدار مواد معدنی در هویج خام متفاوت است؛ کلسیم از 42 میلیگرم در یک فنجان هویج خام تا 47 میلیگرم بعد از جوشیدن، افزایش مییابد. آهن، منیزیم و فسفر نیز هنگامی که هویج را بخارپز کنید، کمی افزایش پیدا میکند. مقدار پتاسیم در هویج بخارپزشده تا 367 میلیگرم، در مقایسه با هویج خام که 410 میلیگرم در هر فنجان کاهش مییابد. هر دو نوع هویج، حدود 90 میلیگرم سدیم دارد که 6 درصد از مصرف توصیهشده روزانه است.
مصارف هویج
تشابهات موجود در محتوای مواد مغذی بین هویج آبپز و خام باعث میشود که همیشه هویج خود را بجوشانید و از مزایای غذایی خوردن آنها غفلت نکنید. اگر هضم هویج خام دشوار باشد، هضم هویج آبپز ممکن است در سیستم رودهای آسانتر باشد. از هویج آبپزشده بهعنوان غذای جانبی یا پوره کردن آنها با سبزیجات دیگر برای یک نوشیدنی گیاهی استفاده کنید. از افزودن نمک به آب اجتناب کنید، زیرا هویج آبپزشده در آبنمک، دارای 471 میلیگرم سدیم و یا 381 میلیگرم نمک در آب ساده است.
مصرف هویج بخارپز
خام خوردن و خوردن هویج بخارپز شده بهطور منظم میتواند خسته کننده باشد و بهتر است برخی از گیاهان را برای طعمدهی بهتر بدون اضافه کردن نمک یا روغن به آب اضافه کنید. جعفری خردشده را به هویج بخارپزشده اضافه کنید و افزودن نعناع خردشده هم رایحه خوبی ایجاد میکند.
همچنین از هویج بخارپزشده برای افزایش ارزش غذایی اسموتیها استفاده کنید؛ هویج بخارپزشده بهدلیل بافت نرم برای مخلوط کردن، آسانتر از هویج خام است، با ترکیب هویج آبپز با شیر نارگیل کمچرب، آناناس و کرهبادام، کیک یا اسموتی درست کنید.
آیا هویج خام مواد ارزش غذایی بیشتری نسبت به هویج پخته دارد؟
این باوری رایج است که وقتی سبزیجات را میپزید، حرارت باعث از بین رفتن مواد مغذی میشود، اما این اصل ممکن است برای همه سبزیجات درست نباشد. بله، برخی از سبزیجات مثل کلم بروکلی و فلفل دلمهای و چغندر، زمانی که خام خورده میشوند سالمتر هستند و بهدلیل وجود ویتامین C این سبزیجات است که ماده مغذی حساسی هستند و هنگام پخت از بین میرود، اما در مورد هویج، این ممکن است درست نباشد و در حقیقت، اعتقاد بر این است که هویج پختهشده میتواند سالمتر و مغذیتر باشد. مطالعهای که در ژورنال شیمی و مواد غذایی منتشر شد، نشان میدهد که جوشاندن و بخارپز کردن باعث حفظ آنتیاکسیدان کاروتنوئید یافتشده در هویج و کدو میشود. بهبیان ساده، بتاکاروتن هویج بهراحتی در دسترس است تا وقتی پخته میشوند توسط بدن جذب شوند.
بتاکاروتن، کاروتنوئید مهمی است که به میوهها و سبزیجات رنگ قرمز، زرد و نارنجی میدهد و بدن این بتاکاروتن را به ویتامین A تبدیل میکند؛ یک ماده مغذی ضروری که نقش مهمی در حفظ بینایی سالم، رشد استخوان و تقویت سیستم ایمنی ایفا میکند. این ویتامین در چربی قابل است و وقتی غذاهایی که حاوی آنها هستند، میپزد از دست نمیرود و وقتی استفاده نشود، بدن تمایل دارد آن را در کبد و بافت چربی ذخیره کند و بههمین دلیل به این ویتامین در مقادیر زیاد و یا بهصورت روزانه نیاز ندارید. کدوتنبل که در بتاکاروتن غنی است هم همان اصل را دنبال میکند و ممکن است در زمان پخت، مواد مغذی بیشتری داشته باشد تا اینکه خام خورده شود.
همین امر برای گوجهفرنگی که غنی در لیکوپن است هم صدق میکند، گوجه پختهشده تمایل دارد، فعالیت لیکوپن را افزایش دهد. سبزیجات دیگری نیز وجود دارند که ممکن است وقتی پخته شوند، مفیدتر باشند. با این حال، توصیه میشود که سبزیجات را با حداقل درجه حرارت، بخارپز کرد وتا ویتامین C آنها حفظ شود.
هویج را خرد نکنید و بپزید تا خاصیت ضدسرطانی آن افزایش یابد
دانشمندان، ادعا میکنند که خرد نکردن سبزیجات مانع از دست رفتن مواد مغذی باارزش آنها در آب میشود و همچنین جوشاندن هویج خردنکرده نیز باعث میشود که طعم بهتری داشته باشد. هویج، بهدلیل وجود ویتامین و فیبر و مقادیر زیاد کاروتنوئید برای بدن مفید است و هویجی که از قبل خرد شدن، بخارپز شود 25 درصد بیشتر فالکارینول دارد.
برش دادن سطح بالاتر هویج که با آب تماس دارد، منجر به از دست دادن مواد مغذی در مقایسه با جوش دادن کل آنها میشود. گرما دیوارهای سلول را در سبزیجات نرم میکند و باعث میشود ویتامینها و فالکارینول از بین بروند. این یک ایده خوب است که بهجای پوست کندن سیبزمینی آنها را تمیز بشویید، زیرا تمام ویتامین ث زیر پوست است، اما برای سبزیجاتی که حاوی مواد غذایی یکنواختتری هستند، انجام این کار مهم نیست.
چطور هویج خام را در مایکروویو بپزیم؟
مرحله 1
هویج را خوب بشویید سر و انتهای آن را بگیرید و در صورت تمایل آن را پوست کنده و تکهتکه کنید.
مرحله 2
هویج را در ظرفی در مایکروویو قرار دهید و 3 قاشق غذاخوری آب برای هر هویج اضافه کنید و ظرف را با پوشش پلاستیکی بپوشانید، شکافی در پوشش پلاستیکی ایجاد کنید تا بخار خارج شود.
مرحله 3
برای پنج دقیقه، مایکروویو را روشن کنید، بشقاب را از مایکرویو بیرون آورده و پوشش پلاستیکی را بلند کنید و هویج را تکان دهید.
مرحله 4
ظرف را به مایکروویو برگردانید و پنج دقیقه دیگر بگذارید هویج بپزد تا زمانی که هویج نرم شود.
مرحله 5
هویج را از مایکروویو بیرون آورده و مایع باقیمانده را تخلیه کنید، با نمک و فلفل و در صورت تمایل کره و یا روغن زیتون هویج را مزهدار کنید.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین