سعیدرضا امیرآبادی- گروه خبر
انجام بازرسیهای گسترده از صنوف، صادرات ۵۳۱میلیون دلاری از گمرکات فارس، توسعه همهجانبه شرکتهای دانشبنیان، پیشتازی فعالیت فروشگاههای مجازی فارس در کشور و مهمتر از همه تشریح آخرین وضعیت انتقال صنایع آلاینده از شیراز، از مهمترین مواردی بود که رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس در نشست خبری با اصحاب رسانه به آنها اشاره کرد.
حمیدرضا ایزدی ظهر پنجشنبه نهم خردادماه ضمن تبریک اولین دهه تولید و تجارت، گزارشی از فعالیتهای این حوزه ارائه کرد و بیان داشت: سال گذشته در حوزه صنعت، معدن و تجارت استان ۳۹۶ پروانه بهره برداری به ارزش ۱۹هزار میلیارد تومان صادر شد که این امر به اشتغال مستقیم پنجهزار و ۲۷۷ نفر منجر گردید. وی ادامه داد: علاوه بر این ۲هزار و ۲۳۴ جواز تأسیس صنعتی با سرمایهگذاری ۵۷هزار میلیارد تومان و پیش بینی اشتغال ۴۴هزار و ۸۹۶ نفر نیز صادر شد. وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ در بخش صدور پروانه بهره برداری نسبت به سال ۹۹ رشد چهار درصدی را شاهد بودیم.
او اظهار داشت: همچنین پارسال ۸۸ فقره پروانه بهره برداری معدن در استان با ۸۲۰میلیارد تومان سرمایه گذاری و اشتغال یکهزار و ۱۸۷ نفر و صادر شد. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس بیان کرد: سال گذشته ۹۰ فقره مجوز برداشت موقت و ۳۲ گواهی کشف معدن که در نهایت به صدور پروانه بهره برداری منتهی میشود، در استان صادر شد. ایزدی گفت: پارسال در بخش تجارت داخلی نیز ۹۳ مجوز ایجاد و توسعه فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای، ۲۲هزار و ۸۹۴ پروانه کسب در بخش تجارت و ۹۹ مجوز مشاغل پشتیبان و مستقل صادر شد. او بیان کرد: سال ۱۴۰۰، پنجهزار و ۸۶۵ واحد صنفی در استان به کارتخوان الکترونیک مجهز شدند و ۲هزار و ۶۲۷ مجوز کار در بخش قالیبافی و ۳۹ مجوز پروانه تولید غیرمتمرکز فرش دستباف صادر شد. وی تصریح کرد: در مجموع سال گذشته ۱۶۷ هزار و ۹۱ پروانه کسب در حوزه صنعت، معدن و تجارت با اشتغال مستقیم ۳۲هزار نفر صادر شد. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: استان فارس با دارا بودن چهارهزار و ۱۰۰ واحد صنعتی، رتبه پنجم کشور را در اختیار دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: طی سالهای اخیر با توجه به شیوع کرونا، شاهد افزایش جهش کسب و کارهای اینترنتی در استان بودیم و فارس به رتبه چهارم در این زمینه دست یافت. ایزدی افزود: طی مدت مذکور یکهزار و ۷۰۰ مورد افزایش کسب و کارهای اینترنتی در استان در بحث فعالیت فروشگاههای مجازی دارای نماد اعتماد ملی را شاهد بودهایم.وی با اشاره به فعالیت ۲۰۵ شرکت دانشبنیان در این استان گفت: از این تعداد ۹۷ شرکت مجوز خود را از سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس دریافت کرده اند. او افزود: ۴۵ واحد دارای پروانه بهرهبرداری هستند، ۱۰ واحد دارای پروانه فنی و مهندسی، ۹ واحد دارای جواز فنی و مهندسی و ۳۰ واحد نیز دارای جواز تأسیس هستند.
وی با اشاره به انجام ۱۵۷هزار و ۲۲۸ گشت بازرسی توسط گشتهای مشترک با اتاق اصناف و تعزیرات در استان گفت: این بازرسیها به تشکیل ۲۱هزار و ۴۳۱ پرونده به ارزش ۸۰۰میلیارد تومان منتهی شد که نسبت به سال ۹۹ رشد ۱۷۹درصدی داشته است. او افزود: از ابتدای امسال تاکنون نیز ۲هزار و ۴۱۷ پرونده به ارزش یکهزار و ۴۵۰میلیارد ریال در این زمینه تشکیل شده است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس در خصوص عملکرد صادراتی استان نیز گفت: سال گذشته ۵۳۱میلیون دلار کالا از مبدأ گمرکات فارس به مبدأ کشورهای آلمان، قطر، عمان، ترکیه، کویت و امارات صادر شد. ایزدی افزود: اقلام صادراتی از استان فارس به کشورهای مبدأ بیشتر شامل شمش آهن، فرش، کاشی و سرامیک و کود اوره است. وی ادامه داد: با توجه به اینکه بسیاری از تولیدکنندگان استان کالاهای خود را از مبدأ گمرکات دیگر استانها صادر میکنند، با افزودن این میزان صادرات به صادرات استان، میزان صادرات استان در سال ۱۴۰۰ به عدد ۲میلیارد و ۵۰میلیون دلار میرسد. ایزدی در خصوص بازگشت واحدهای راکد به تولید بیان کرد: طی سال ۱۴۰۰ با تلاشهای صورتگرفته در استان فارس و دستگاههای همکار، شاهد بازگشت به تولید بیش از ۱۵۸ واحد صنعتی و ۲۲ واحد معدنی بودهایم؛ این در حالی است که حقوق دریافتی سازمان صنعت معدن و تجارت استان فارس از معادن بیش از ۱۷۰میلیارد تومان بوده که نسبت به سال ۱۳۹۹ بیش از ۷۴ درصد رشد داشته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: به منظور تأمین سلامت شهروندان، مجوز فعالیت ۱۱ معدن را در منطقه قلات شیراز باطل کردیم. در منطقه دوکوهک نیز معادنی که هماینک فعالیت دارند، از شورای عالی معادن مجوز دارند که به جز مجوزهایی که از گذشته صادر شده، هیچ مجوز جدیدی صادر نشده است.وی ادامه داد: انتظار است که سازمان محیطزیست نیز این منطقه را به عنوان منطقه حفاظت شده تثبیت و اعلام کند. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس، در خصوص آخرین وضعیت انتقال صنایع آلاینده از کلانشهر شیراز گفت: کارخانه پشم شیشه طبق برنامه مراحل انتقال را پیش میبرد و امیدواریم سال آینده شاهد انتقال آن باشیم. ایزدی افزود: کارخانه سیمان شیراز نیز که بناست به شهرستان خرامه منتقل شود، هماینک ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در بحث دریافت تسهیلات دچار مشکلاتی شد. او ادامه داد: مدیران این کارخانه این قول را داده اند که عملیات اجرایی سایت جدید در شهرستان خرامه را شدت بخشند. وی بیان کرد: مدیران کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز نیز که سایت جدید آن در منطقه ویژه اقتصادی شیراز پیشرفت مناسبی ندارد، متعهد شده اند که عملیات اجرایی ساخت این کارخانه را با تخصیص ۲۰۰میلیارد تومان اعتبار سرعت بخشند. او افزود: در مقابل مسئولان استان متعهد شدند که چنانچه مدیران کارخانه طبق وعده خود عمل کنند، در بحث پرداخت تسهیلات حمایتهای لازم را
انجام دهند.
رئیس سازمان صمت فارس با بیان اینکه ۳۷ نوع ماده معدنی در استان داریم که ۲۳ نوع آن برداشت میشود که البته بیشتر در حوزه سنگهای تزیینی است، گفت: فارس در حال حاضر ۹۰ درصد خاک نسوز کشور را تولید میکند و از این جهت در رتبه اول هستیم. در شمال و شمال شرق استان معادن سنگ آهن داریم که ۱۴ معدن سنگ آهن هماتیت در حال بهرهبرداری است و یکی از هدفگذاریها کنستانتره و فرآوری آنهاست. ایزدی با بیان اینکه بخشی از سنگهای آهنی نیز در منطقه لارستان و گنبدهای نمکی قرار گرفته است، عنوان کرد: در بخش معدن با پیگیری ایمیدرو معادنی در شرق اکتشاف شده و منتظر اطلاعات هستیم؛ چون احتمال میدهیم دارای معادن
فلزات باشیم.
وی با بیان اینکه بیشترین معادن سنگ آهک و سنگ گچ و شن و ماسه در فارس است و به همین دلیل تعدد کارخانههای سیمان دیده میشود، گفت: در بخش تجارت خارجی هزار و ۱۳ بازرگان فعال داریم که کار صادرات و واردات را انجام میدهند و در حوزه فرش دستباف نیز مهد تولید هستیم. ایزدی گفت: سال گذشته هدفگذاری احیای واحدهای راکد صنعتی و معدنی و تکمیل طرحهای این حوزه بود. هر واحدی نیازمند زیرساخت است که در این راستا شهرکهای صنعتی باید کمک شوند و تکمیل زیرساختهای شهرکهای صنعتی و معدن از جمله اقدامات سال گذشته بود. رئیس سازمان صمت فارس ادامه داد: علاوه بر این، سال گذشته ۱۵۸ واحد صنعتی و ۲۲ واحد معدنی با استفاده از ظرفیت کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید فعال شدند؛ این در حالی است که دستگاه قضایی برای اجرایی شدن مصوبات کارگروه وارد شده و اگر دستگاهی در زمان مقرر این مصوبات را اجرا نکند، موضوع به دستگاه قضایی ارجاع میشود که در بحث فعالسازی واحدهای راکد اقدامات خوبی انجام شود. وی در خصوص حجم حقوق دولتی از محل معادن فارس در مقایسه با سایر استانها نیز گفت: این رقم در مقایسه با استانهای دیگر قابلتوجه نیست؛ این به دلیل نوع معادن و ارزش آنهاست که با درخواست استان، ایمیدرو اقدامات اکتشافی برای شناسایی معادن کانیهای فلزی در شمال و شمال شرق فارس را آغاز کرده است. وی تصریح کرد: ۱۷۰۰میلیارد ریال دریافت حقوق دولتی از معادن داشتیم که ۱۵ درصد باید به استانها برگردد تا در زیرساختهای شهرستانها هزینه شود. از آنجا که بیشتر معادن ما در حوزه مصالح ساختمانی است و حقوق دولتی چندانی نصیب آنها نمیشود، دلیل کم بودن دریافتی حقوق دولتی، جنس و نوع معادن است.
وی با تأکید بر اینکه تعزیرات حکومتی همکاری و همراهی کافی را در رسیدگی به پروندههای تخلف ارجاعی داشته است، گفت: به رغم اینکه طی یک ماه گذشته به طور متوسط شاهد 10برابر شدن جرائم صنفی بودهایم، اما نیازمند تقویت اثر بازدارندگی جرائم تخلفات اقتصادی هستیم.وی با اشاره به رتبه سوم فارس در بحث نظارت و بازرسی و پیشرو بودن فارس در این عرصه گفت: از هفدهم اردیبهشت امسال تاکنون، همه روزهای اداری، جلسهای با عنوان «اقدام مشترک» به دستور استاندار فارس برگزار و نتیجه اقدامات و عملکردها مطرح و با حضور دستگاههای مرتبط، هماندیشی میشود. رئیس سازمان صمت فارس تصریح کرد: گرانفروشی در صدر تخلفات محرزشده این استان قرار دارد؛ این در حالی است که احتکار، اعلام نکردن موجودی، کمفروشی، حمل و نقل و نگهداری و عرضه و فروش کالاهای قاچاق، تقلب و... در ردههای بعدی قرار دارد.