فرونشست زمین و بخت سیاه «کوه سفید»، روزنامه شیراز نوین
تسنیم: یکی از روستاهای فارس که حدود ۸سال است در معرض فرونشست زمین قرار گرفته، روستای «کوه سفید» داراب است، بروز این پدیده سبب ایجاد ترک در منازل این روستا شده و احتمال ریزش خانهها وجود دارد.
برداشتهای بیرویه آبهای زیرزمینی و خشکسالی مستمر سبب ایجاد پدیده فرونشست در دشتهای فارس شده است. به گفته طهمورث یوسفی، مدیرکل مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور، همه دشتهای استان فارس با پدیده فرونشست روبهرو هستند. یوسفی با بیان اینکه پدیده فرونشست اگر از 4میلیمتر در سال فراتر رود نگرانکننده است، میگوید: در برخی از سالها مشاهده شده که پدیده فرونشست در بعضی از دشتهای فارس بیشتر از 10سانتیمتر بوده است.
مدیرکل مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور میافزاید: پدیده فرونشست زمین آنچنان خطرناک نیست؛ بلکه شکافها و تونلهای زیرزمینی که خاک را سست میکند و مرگ آبخوانها را به دنبال دارد خطرناک است.
وی با بیان اینکه بیشتر دشتها مسکونی نیستند و به همین دلیل پدیده فرونشست زمین در آنها از چشم ما پنهان میماند، در واقع زمانی پدیده فرونشست زمین بحرانی میشود که در شهر و روستا و زندگی اجتماعی مردم تأثیر مستقیم داشته باشد، میگوید: در حال حاضر پدیده فرونشست زمین در جنوب شرق شیراز، دشت نیریز، استهبان، فسا، داراب و مرودشت وضعیت بحرانی دارد که باید با فرهنگسازی و استفاده بهینه منابع آب از پیشرفت آنها جلوگیری کرد.
یوسفی با بیان اینکه هرچه دشت وسیعتر باشد ناهنجاریهای سطحی و فرونشستها دیرتر به سطح زمین میرسد، میگوید: به طور مثال نرخ فرونشست زمین در دشت مرودشت زیاد است؛ اما به دلیل وسعت این دشت زخمها و فرونشستها دیرتر خودشان را نشان میدهد، اما در دشتهایی مثل دشت ششده فسا، ایج استهبان و داراب که دشت از وسعت کمتری برخوردار است، فرونشستها زودتر خودشان را نشان دادهاند.
60روستای فارس در معرض تهدید فرونشست زمین
به گفته معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان فارس، فرونشست زمین حدود 60روستای استان فارس را تهدید میکند. یکی از روستاهایی که حدود 8سال است در معرض فرونشست زمین قرار گرفته، روستای «کوه سفید» داراب است که به گفته علی دیانت، دهیار این روستا، این پدیده سبب ایجاد ترک در منازل این روستا شده و احتمال ریزش خانهها وجود دارد. مدیرکل مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور با اشاره به فرونشست زمین در روستای «کوه سفید» داراب میگوید: شرایط زمینشناسی دشت داراب طوری است که سنگ بستر این دشت به سطح نزدیک و ضخامت آبرفت نیز کم است؛ به همین دلیل زخمهای زمین در این دشت زودتر دیده شده و این در حالی است که نرخ فرونشست زمین در داراب و مرودشت تفاوت چندانی ندارد.
فرونشستهای روستای «کوه سفید» داراب به حدی بحرانی است که از مدتها پیش تصمیم به جابهجایی این روستا گرفته شده است. عبدالرضا قاسمپور، فرماندار داراب، میگوید: زمینی 32هکتاری برای جابهجایی این روستا در نظر گرفته شده بود؛ اما راه و شهرسازی در کارگروه معماری و شهرسازی شهرستان با واگذاری این زمین مخالفت کرد.
قاسمپور میگوید: قرار گرفتن این زمین در حریم شهر داراب، بالا قرار گرفتن این زمین و خطراتی که برای رفت و آمد ساکنان دارد دلیل مخالفت راه و شهرسازی با واگذاری این زمین بود، بنابراین مسئله واگذاری این زمین 32هکتاری به طور کامل منتفی شد.
درخواست مردم «کوه سفید» برای بزرگتر شدن محدوده روستای جدید
وی میافزاید: در حال حاضر یک زمین 10هکتاری برای جابهجایی این روستا در نظر گرفته شده است؛ اما ساکنان روستای «کوه سفید» به دلیل وجود یک دکل برق فشار قوی در این زمین و همچنین کوچک بودن مقیاس این زمین، برای جابهجایی به این مکان مخالفت میکنند.
فرماندار داراب میگوید: زمینهایی که کنار این زمین 10هکتاری قرار دارد، متعلق به دانشکده کشاورزی است و امکان اینکه به این زمین ملحق شوند وجود دارد؛ اما مقرر شده که منابع طبیعی، اداره راه و شهرسازی و بنیاد مسکن با بازدید میدانی از این زمین نظر نهایی خود را در مورد افزوده شدن 5هکتار به این زمین اعلام کنند.
وی با بیان اینکه همین 10هکتار زمین هم جوابگوی انتقال ساکنان کوه سفید به مکان جدید است اما مردم کوه سفید معتقدند با انتقال روستا به مکان جدید خانوادههایی که از روستا مهاجرت کردهاند دوباره به روستا برمیگردند و 10هکتار جوابگوی توسعه روستا در آینده نخواهد بود، میافزاید: با افزوده شدن 5هکتار به این زمین، دکل فشار قوی برق از محدوده مسکونی روستا خارج میشود و محدوده روستا نیز افزایش مییابد.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین