[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۴۳۳
  • دوره جدید

آگاهی‌بخشی جامعه برای شناسایی علائم اولیه اوتیسم ضروری است، روزنامه شیراز نوین

به گزارش ایسنا، یک متخصص روان‌شناسی کودکان استثنایی گفت: اوتیسم یک اختلال چندوجهی است که آگاهی‌بخشی به همه سطوح جامعه در مورد شناسایی زودهنگام، علائم اولیه و شرایط مبتلایان آن ضروری است.
محمدحسن صدفی، در کارگاه آموزشی تشخیص و شناخت اختلال طیف اوتیسم، اظهار کرد: شناسایی زودهنگام اختلال اوتیسم ممکن است آثار عصب شناختی این اختلال را به حداقل برساند و درمان و توان‌بخشی به موقع، به بهبود وضعیت کودک بسیار کمک می‌کند.
وی افزود: سن مؤثر برای آموزش کودکان طیف اوتیسم، زیر هشت سال است که روند درمان بعد از گذشت این زمان بسیار سخت خواهد شد. تشخیص اختلال معمولاً با تأخیر همراه است و ممکن است باعث از دست دادن فرصت‌های طلایی جهت مداخله اثربخش شود.
این متخصص روان‌شناسی کودکان استثنایی تصریح کرد: زمان ایده‌آل برای تشخیص اوتیسم قبل از سه‌‌سالگی است که بر مبنای ۱۵ رفتار خاص و قابل مشاهده انجام می‌شود و تفاوت کودک اوتیستیک و عادی را نشان می‌دهد. نشانه‌های اولیه، نقص‌های هسته‌ای این اختلال هستند که در بیشتر مبتلایان به اختلالات اوتیسم ظاهر می‌شود.
صدفی گفت: اگر کودکی در نشان دادن این ۱۵ رفتار متناسب با دوره سنی ۱۲ ماهگی تا ۳سالگی ناتوان باشد حتماً باید این کودک برای تشخیص اولیه اوتیسم مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.
وی افزود: بی‌تفاوتی به اطرافیان مثل مادر یا پرستار کودک، واکنش نداشتن به نام خود، ناراحتی شدید از به هم ریختن نظم اشیا، نداشتن تماس چشمی با دیگران، نداشتن بازی عملکردی، ناتوانی در نشان دادن واکنش به تظاهرات چهره دیگران از جمله نشانه‌های تشخیص اولیه اوتیسم است.
این متخصص روان‌شناسی کودکان استثنایی اظهار کرد: بازی وانمودسازی را نشان نمی‌دهند، به صداهای محیط واکنش نشان نمی‌دهد، فعالیت هدفمند ندارند،  ناتوانی از تقلید کردن، به دستورات کلامی واکنشی نشان نمی‌دهند، از کلمات استفاده نمی‌کند، برای در آغوش گرفته شدن دست‌هایش را دراز نمی‌کند، از اشارات بدنی استفاده نمی‌کند و تکرار چندباره یک بازی از دیگر نشانه‌هایی است که باید به طور تخصصی بررسی شود.
صدفی تأکید کرد: اگر برخی از این نشانه‌ها را در فرزند خود و یا دانش‌آموزان مشاهده کردید، حتماً به متخصصان روان‌شناسی و روان‌پزشکی مراجعه نمایید تا کودک مورد بررسی جدی و رسمی قرار گیرد.

 مبتلایان طیف اوتیسم نیازمند خدمات جامع درمانی و آموزشی هستند
یک کارشناس ارشد روان‌شناسی نیز در این کارگاه گفت: کودکان با اختلال طیف اوتیسم نیازمند خدمات جامع درمانی و آموزشی هستند که باید توسط متخصصان، والدین و مربیان فراهم شود تا علاوه بر کاهش مشکلات آنها به افزایش تعامل اجتماعی و ارتباط و رفتار کودک در خانه و اجتماع کمک شود.
علیمه حق‌پناه، اظهار کرد: بنا بر پژوهش‌ها، بروز اختلال طیف اوتیسم علت‌های مختلفی دارد که شناخت این علت‌ها برای شناسایی اختلال و درمان به موقع مبتلایان آن بسیار مهم است.
وی افزود: تشخیص افتراقی اوتیسم با اختلال‌های پردازش بینایی، شخصیت ضداجتماعی، اسکیزوفرنی، همبود، اختلال وسواس فکری‌عملی، بیش‌فعالی، اختلال یادگیری، اضطراب و افسردگی نیازمند بررسی تخصصی و ارزیابی کودک است.
صدفی تصریح کرد: کودکان اوتیسم، به نام خود و صداهای محیط واکنشی نشان نمی‌دهد؛ به گونه‌ای که تصور می‌کنید ناشنواست یا هنگام تماس چشمی با دیگران، به سرعت تماس چشمی برقرار کرده و نگاه خود را بر می‌گرداند که ممکن است با اختلال پردازش بینایی اشتباه شود.
این متخصص روان‌شناسی کودکان استثنایی گفت: مربیان مهد کودک‌ها و مراکز پیش‌دبستانی و معلمان دوره ابتدایی نقش مؤثری در شناسایی کودکان مبتلا به اوتیسم دارند که این تشخیص به موقع می تواند از پیشرفت اختلال جلوگیری کند.

 کمبود مربی متخصص برای آموزش کودکان طیف اوتیسم 
مدیرعامل یک مؤسسه خیریه اوتیسم در کاشان گفت: سومین دوره کارگاه‌های آموزشی تشخیص و شناخت اختلال طیف اوتیسم با همکاری مرکز توانمندسازی اجتماعی دانشکده علوم انسانی دانشگاه کاشان و آموزش‌وپرورش شهرستان آران و بیدگل به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
مریم خیامی‌پور افزود: این کارگاه یک‌روزه با حضور ۸۰ نفر از فرهنگیان شهرهای مختلف استان اصفهان و استان‌های هم‌جوار اجرا شد و گواهی‌نامه آموزش از دانشگاه کاشان برای شرکت‌کنندگان صادر شد.
وی اظهار کرد: کارگاه‌های آموزشی دوره‌های اول و دوم برای آشنایی و آموزش کارکنان پایگاه‌های پایش رشد و سلامت منطقه کاشان با همکاری معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان در دو سال گذشته اجرا شد.
خیامی‌پور تأکید کرد: کمبود مربی متخصص برای آموزش کودکان طیف اوتیسم، یکی از چالش‌هایی است که با توجه به افزایش شیوع اوتیسم درگیر آن هستیم؛ بنابراین تلاش می‌کنیم از همه گروه‌های جامعه برای شناسایی مبتلایان به این اختلال کمک بگیریم.
او گفت: برنامه‌های غربالگری در مناسبت‌های ملی و مذهبی، برپایی نمایشگاه آثار مبتلایان به اوتیسم در خانه بروجردی در تعطیلات عید نوروز و برخی هتل‌های کاشان ازجمله فعالیت‌هایی است که جهت آشنایی مردم با این اختلال اجرا می‌کنیم.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی

آدرس ایمیل

متن نظر

کد امنیتی